Water Cycle 
FOURTH GRADE
Test to review 8 week unit or 
 
  take online test (requires Flash) 

1. What property explains why a pin can float on water?

A. surface tension
B. capillary action
C. condensation
D. precipitation

2. A fresh egg is placed in water and it sinks, another fresh egg is placed in a solution of water and salt and it floats. Which solution is more dense? Why does the egg float?





3. What surface should warm up the fastest?

A. water
B. black paper
C. white paper
D. light colored sand

4. Heat makes molecules move:

A. faster
B. slower
C. remains the same
D. none of the above

5. Why does the wind blow?

A. precipitation
B. heating and cooling surfaces
C. salt water
D. clouds

6. The following is not a component of the water cycle?

A. precipitation
B. condensation
C. evaporation
D. tap water

7. Heat will ______________ water.

A. evaporate
B. precipitate
C. condensate
D. blow

8. Oceans makes up about what percentage of the world's surface?

A. 50%
B. 90%
C. 40%
D. 70%

9. A cold front:

A. is when the ice cream person comes into town
B. when cold air takes over the warm air
C. is a war
D. occurs in the oceans only

10. Air masses can be:

A. cold
B. warm
C. cool
D. all of the above

11. What is a meteorologist?

A. scientist that studies weather
B. scientist that studies rocks
C. scientist that studies meteorites
D. scientist that studies the Universe

12. A dry climate would:

A. be wet most of the day
B. be wet most of the year
C. be dry most of the year
D. be dry on one day only

13. Weather is not very stable. It seems to change very rapidly. Can you explain some of the reasons why this happens?





ANSWERS: 1.(A); 2. the salt water; salt water is denser and can support the egg; 3.(B); 4.(A); 5.(B); 6.(D); 7.(A); 8.(D); 9.(B); 10.(D); 11.(A); 12.(C); 13. Weather is dependent on the cooling and heating of surfaces, moisture in the air, difference is temperature of land and water. There are so many different temperatures and so many interactions of moisture that it is very difficult to predict.

[Back to Water Cycle Grid]