Universe Cycle
SECOND GRADE
Test to review 8 week unit or
  take online test (requires Flash) 

1. Which of the following represents the constellation that includes the Big Dipper?

A.

B.

C.

2. Which of the following represents the belt of Orion the Hunter?

A.

B.

C.

3. Constellations can be seen __________.

A. In the night sky
B. In the morning
C. When it is raining
D. In the house

4. How many planets are there in our Solar System?

A. 5
B. 10
C. 9
D. 8

5. The two major groupings of the planets are _________.

A. terrestrial and flat
B. gaseous and iron
C. gaseous and terrestrial
D. terrestrial and iron

6. The Moon is __________.

A. a satellite of the Suns
B. a satellite of the Earth
C. a satellite of Mars
E. a satellite of Venus

7. Which of the following planets does NOT have rings?

A. Jupiter
B. Saturn
C. Earth
D. Neptune

8. Which is the largest planet?

A. Jupiter
B. Saturn
C. Earth
D. Neptune

9. Which planet is farthest from the Sun?

A. Pluto
B. Uranus
C. Jupiter
D. Mercury

10. Which planet is closest to the Sun?

A. Pluto
B. Uranus
C. Jupiter
D. Mercury

11. Which feature can you find on the Moon and the Earth?

A. Mountains
B. water
C. rivers
D. ponds

12. What helps you find your location?

A. longitude and latitude
B. latitude and ladders
C. longitude and ladders
D. degrees

13. If you look at the Sun rising in the morning, which way is north?

A. to the left
B. to the right
C. the other way
D. downward

ANSWERS: 1.(A); 2.(B); 3.(A); 4.(C); 5.(C); 6.(B); 7.(C); 8.(A); 9.(A); 10.(D); 11.(A); 12.(A); 13.(A)

[Back to Universe Cycle Grid]