Rock Cycle 
FOURTH GRADE
Test
to review 8 week unit or
  take online test (requires Flash) 

1. The typical atom does not contain which of the following?

A. proton
B. electron
C. automatons
D. neutron

2. A proton has what type of charge?

A. neutral
B. negative
C. positive
D. none of the above

3. An electron has what type of charge?

A. neutral
B. negative
C. positive
D. none of the above

4. A neutron has what type of charge?

A. neutral
B. negative
C. positive
D. none of the above

5. A compound is made of which of the following?

A. two or more rocks
B. two or more elements
C. two or more minerals
D. two or more electrons

6. Halite is another word for which of the following?

A. soda
B. milk
C. sugar
D. table salt

7. What is the crystal shape of salt?

A. cube
B. sphere
C. pyramid
D. tabular

8. Which of the following is not a key mineral characteristic?

A. hardness
B. cleavage
C. size of mineral
D. specific gravity

9. How many major groups of rocks are there?

A. 1
B. 2
C. 3
D. 4

10. Which of the following rocks are known as "fire" or "hot" rocks?

A. metamorphic rocks
B. sedimentary rocks
C. igneous rocks
D. foliated rocks

11. Which of the following rocks are "wet" or "cool" rocks?

A. metamorphic rocks
B. sedimentary rocks
C. igneous rocks
D. volcanic rocks

12. Which of the following rocks are "changed" rocks?

A. metamorphic rocks
B. sedimentary rocks
C. igneous rocks
D. evaporative rocks

13. Sand is mainly formed from which of the following?

A. animals
B. rocks
C. plants
D. ice cream

14. Which of the following cause erosion?

A. water
B. wind
C. heat
D. all of the above

15. The remains of an organism may be preserved through a special process that is known as what?

A. fossilization
B. volcanism
C. erosion
D. metamorphism

ANSWERS: 1.(C); 2.(C); 3.(B); 4.(A); 5.(B); 6.(D); 7.(A); 8.(C); 9.(C); 10.(C); 11.(B); 12.(A); 13.(B); 14.(D); 15.(A)

[Back to Rock Cycle Grid]