Plate Tectonic 
SIXTH GRADE
Test to review 8 week unit or
  take online test (requires Flash)

1. The following picture is of a shield volcano. The arrow is pointing to what structure?

A. magma
B. summit caldera
C. older lava flows
D. cinders

 

2. A composite volcano is unique because it is ________.

A. made of lava and ash
B. made of lava
C. made of ash
D. made of cinders

3. The following world map illustrates a unique section of volcanic and earthquake activity. The name of this area is called ________.

A. Pacific Ocean
B. North America
C. Ring of Fire|
D. Europe

4. The elements combined due to volcanic activity to form water are ________.

A. silicon and oxygen
B. hydrogen and oxygen
C. carbon and phosphorus
D. oxygen and aluminum

5. You are least likely to find volcanoes at ________.

A. converging plate boundaries
B. transform
C. diverging
D. none of these

6. The energy produced by earthquakes travels in ________.

A. packets
B. wires
C. waves
D. troughs

Examine the diagram below and answer the following questions:

7. Where is the wavelength?

A. I
B. II
C. III
D. IV

8. Where is the trough?

A. I
B. II
C. III
D. IV

9. Where is the waveheight?

A. I
B. II
C. III
D. IV

10. Where is the crest?

A. I
B. II
C. III
D. IV

Use the following diagrams to answer questions 11-13.

11. Which wave represents the greatest energy?

A. I
B. II
C. III
D. IV

12. Which has the shortest wavelength?

A. I
B. II
C. III
D. IV

13. Which has the longest wavelength?

A. I
B. II
C. III
D. IV

14. Identify the following motion at a plate boundary.

A. converging
B. diverging
C. transform
D. none of the above

15. Identify the following motion at a plate boundary.

A. converging
B. diverging
C. transform
D. none of the above

16. Identify the following motion at a plate boundary.

A. converging
B. diverging
C. transform
D. none of the above

ANSWERS: 1.(A); 2.(A); 3.(C); 4.(B); 5.(B); 6.(C); 7.(A); 8.(C); 9.(B); 10.(D); 11.(C); 12.(C); 13.(D); 14.(C); 15.(B); 16.(A) 

[Back to Plate Tectonics Grid]