Plate Tectonic 
FIFTH GRADE
Test to review 8 week unit or
  take online test (requires Flash)

1. The Earth was trembling under Giuseppe's feet. He could not stand up as the dishes and books were being thrown around the room. He could not understand what was going on, except that he had been bad the day before. Could some unknown force be mad at him? Which of the following could be actually happening?

A. earthquake
B. rainstorm
C. wind
D. snowstorm

2. Two volcanoes stand next to each other. These volcanoes however, produced different looking rocks. Which of the following factors does not influence the appearance of the rocks?

A. rate of cooling
B. type of eruption
C. original chemical composition of parent magma
D. position of the volcanoes under the sun

3. Earthquakes releases energy which travels by _________.

A. cars
B. buses
C. waves
D. planets

4. On October 17, 1989 an earthquake struck the San Francisco Bay area in California. The epicenter of this earthquake was at Loma Prieta. A seismograph located 50 miles away recorded the event. Which wave was recorded first on the seismogram?

A. P
B. S
C. Z
D. Q

5. A "P" wave travels in which motion?

A. shearing
B. straight
C. circular
D. push-pull

6. Which of the following seismograms refer to a strong earthquake? Each was measured 50 miles from the epicenter of the earthquake.

A.

B.

C.

7. Which state is more likely to have an earthquake?

A. Nebraska
B. North Dakota
C. California
D. Arizona

8. The radius of the Earth is approximately _________.

A. 6000km
B. 600 km
C. 60 km
D. 6 km

9. The inner core of the Earth is solid and is probably composed of _________.

A. plastic
B. iron and nickel
C. styrofoam
D. none of these

10. Which of the following combinations refers to the 3 types of plate boundaries?

A. transport, diverging, converging
B. transform, diving, chanting
C. transform, diverging, converging
D. transport, diploid, conchoidal

11. The following pictures refers to the three types of plate boundaries, select the correct combination.

A.

B.

C.

A. converging, diverging, transform
B. diverging, converging, transform
C. transport, spreading, slipping
D. diverging, transform, converging

12. Maple syrup _____________________ than water.

A. equally is viscous
B. more viscous
C. less viscous
D. can't tell

13. Which of the following diagrams corresponds to a mild earthquake? Each of the seismograms were taken 50 miles from the epicenter.

A.

B.

C.

ANSWERS: 1.(A); 2.(D); 3.(C); 4.(A); 5.(D); 6.(B); 7.(C); 8.(A); 9.(B); 10.(C); 11.(A); 12.(B); 13.(A)

[Back to Plate Tectonics Grid]