Plate Tectonic 
FOURTH GRADE
Test to review 8 week unit or
  take online test (requires Flash)

1. The Richter and Mercalli scales refer to measuring _________.

A. volcanoes
B. earthquakes
C. plate tectonics
D. the Earth

2. Which one is not a layer of the Earth?

A. volcanoes
B. inner core
C. outer core
D. mantle

3. Which of the layers of the Earth is the largest?

A. inner core
B. outer core
C. mantle
D. crust

4. Which of the layers of the Earth is the thinnest?

A. inner core
B. outer core
C. mantle
D. crust

5. Which of the following is not a volcano?

A. shield
B. cinder
C. jigsaw
D. composite

6. A shield volcano mainly composed of _________.

A. lava
B. dirt
C. cinders
D. ash and lava

7. A cinder cone is mainly composed of _________.

A. lava
B. dirt
C. cinders
D. ash and lava

8. A composite volcano is mainly composed of what combination?

A. lava and dirt
B. dirt and cinders
C. cinders and magma
D. lava and ash

9. The point at the surface of the Earth that breaks during an earthquake is called _________.

A. focus
B. epicenter
C. intensity
D. magnitude

10. Which of the following shapes is most resistant to shaking caused by an earthquake?

A. cylinder
B. high-standing rectangle
C. sphere
D. pyramid

11. Which of the following materials is used in homes in "earthquake country."?

A. brick
B. wood
C. adobe
D. none of these

12. A machine used to measure earthquake intensity is called a _________.

A. seismograph
B. seismologist
C. seismicity
D. earthquake machine

13. The outer layer of the Earth is called the _________.

A. core
B. mantle
C. crust
D. none of these

14. The portions of the Earth that are moving are called _________.

A. plates
B. earthquakes
C. volcanoes
D. seismic waves

15. Which of the following is created by plate tectonics _________.

A. earthquakes only
B. volcanoes only
C. earthquakes and volcanoes
D. none of these

16. Which of the following earthquake scales relies on people's responses to shaking?

A. Richter
B. Mercalli
C. Both A and B
D. none of these

17. The molten rock erupted by a volcano is called _________.

A. cinder
B. magma
C. lava
D. composite

18. The molten rock found inside the volcano is called _________.

A. cinder
B. magma
C. lava
D. composite

ANSWERS: 1.(B); 2.(A); 3.(C); 4.(D); 5.(C); 6.(A); 7.(C); 8.(D); 9.(B); 10.(D); 11.(B); 12.(A); 13.(C); 14.(A); 15.(C); 16.(B); 17.(C); 18.(B)

[Back to Plate Tectonics Grid]