Plate Tectonic 
THIRD GRADE
Test
to review 8 week unit or
  take online test (requires Flash)

1. Volcanoes can occur _________.

A. only today
B. only in the past
C. only in the future
D. past, present, and future

2. You are given a penny, a ball, and a glass. Which one of these objects would break if you stepped on it?

A. ball
B. penny
C. glass
D. none of them

3. You are given several types of rocks from a volcano. How can you determine if they are different?

A. compare them
B. look at them
C. discuss differences with you partner
D. all of the above

4. Plutonic rocks are made _________.

A. deep within the earth
B. outside the volcano
C. in the air
D. none of these

5. Volcanic rocks are cooled and formed _________.

A. inside the volcano
B. outside the volcano
C. in the air
D. none of these

6. Which type of rock will have large minerals?

A. rocks formed outside the volcano
B. rocks cooled in the air
C. rocks cooled inside volcanoes
D. none of the above

7. Molten rock inside a volcano is called _________.

A. lava
B. caldera
C. cinder cone
D. magma

8. Volcanoes produce different types of rocks because of _________.

A. cooling rate of rock
B. composition of mother magma
C. eruption type
D. all of the above

9. If a volcano erupts and the lava cools quickly the rocks that will be formed will probably have _________.

A. small minerals
B. large minerals
C. glass
D. none of the above

10. Scientists measure the energy produced by an earthquake by using a machine called a _________.

A. seismomachine
B. seismograph
C. fax machine
D. seismicity

11. The outer surface of the Earth is called the _________.

A. outer core
B. inner core
C. mantle
D. crust

12. Plate tectonics is _________.

A. the study of the movement of the outer surface of the earth
B. the study of broken dishes
C. the study of machines
D. none of these

13. An earthquake fault is due to _________.

A. stress
B. rivers
C. the sun
D. trains

14. Which of the following can cause damage during a volcanic eruption?

A. ash fall
B. lava flow
C. mudslides
D. all of these

15. Volcanic eruptions can include _________.

A. mudslides
B. lava flows
C. ash flows
D. all of these

ANSWERS: 1.(D); 2.(C); 3.(D); 4.(A); 5.(B); 6.(C); 7.(D); 8.(D); 9.(A); 10.(B); 11.(D); 12.(A); 13.(A); 14.(D); 15.(D)

[Back to Plate Tectonics Grid]