Life Cycle
FOURTH GRADE
Test
to review 8 week unit or 
  take online test (requires Flash)   

1. Which of the following is the smallest unit of living systems?

A. organ systems
B. organs
C. tissues
D. cells

2. Tissues are made of groups of:

A. organ systems
B. organs
C. cells
D. other tissues

3. What are the structures in cells called that perform specific functions?

A. organelles
B. tissues
C. organs
D. systems

4. Which organelle is found only in a plant cell?

A. membrane
B. endoplasmic reticulum
C. mitochondria
D. chloroplast

5. One of the reasons why plant cells are different than animal cells is because plant cells have a strong outer covering called the:

A. cell membrane
B. cell wall
C. chloroplast
D. ribosome

6. Which of the following is the largest classification division?

A. species
B. genus
C. family
D. kingdom

7. Which of the following groups is not one of the five kingdoms?

A. plant
B. animal
C. protozoa
D. virus

8. Which of the following tissues is not found in the human body?

A. epithelial
B. nervous
C. kleenex
D. connective

9. How many chambers does the human heart have?

A. 1
B. 2
C. 3
D. 4

10. What is the main function of the heart?

A. to fall in love
B. to pump blood
C. to think
D. to send messages to the brain

11. Which of the following makes up the liquid portion of blood?

A. plasma
B. red blood cells
C. white blood cells
D. platelet

12. Which of the following blood vessels is the smallest?

A. aorta
B. vena cava
C. capillaries
D. vein

13. How many cotyledons does a dicot have?

A. 1
B. 2
C. 3
D. 4

14. Which of the following is an example of a dicot?

A. corn
B. lawn grass
C. wheat
D. peanut

15. What is the name of the process by which plants produce their own food?

A. photosynthesis
B. respiration
C. circulation
D. aspiration

ANSWERS: 1.(D); 2.(C); 3.(A); 4.(D); 5.(B); 6.(D); 7.(D); 8.(C); 9.(D); 10.(B); 11.(A); 12.(C); 13.(B); 14.(D); 15.(A)

[Back to Life Cycle Grid]