Life Cycle
THIRD GRADE
Test to review 8 week unit or  
  take online test (requires Flash)  

1. Which of the following is not a vertebrate?

A. bear
B. lion
C. crab
D. bird

2. Which of the following is not an invertebrate?

A. lobster
B. crab
C. clam
D. fish

3. How many legs do insects have?

A. 6
B. 4
C. 2
D. 1

4. Which of the following produces a cocoon?

A. butterfly
B. moth
C. rabbit
D. snake

5. Oxygen is a gas that is used primarily by which body system?

A. digestive
B. skeletal
C. nervous
D. respiratory

6. Which system of the human body is responsible for obtaining nutrients?

A. digestive
B. skeletal
C. nervous
D. respiratory

7. Which organ of the digestive system filters liquid waste?

A. stomach
B. mouth
C. kidneys
D. intestine

8. Which is not a requirement of plant growth?

A. nutrients
B. water
C. calcium
D. sunlight

9. Which organism is an example of a consumer?

A. tree
B. human
C. bacteria
D. plant

10. Which organism is an example of a producer?

A. worm
B. plant
C. horse
D. human

11. How do plants reproduce?

A. seed
B. cutting
C. bulb
D. all of the above

12. Which of the following is a carnivore?

A. elephant
B. dog
C. chicken
D. worm

13. Which of the following is a herbivore?

A. elephant
B. dog
C. cat
D. humans

14. A biome includes:

A. plants
B. animals
C. soil
D. all of the above

ANSWERS: 1.(C); 2.(D); 3.(A); 4.(B); 5.(D); 6.(A); 7.(C); 8.(C); 9.(B); 10.(B); 11.(D); 12.(B); 13.(A); 14.(D)

[Back to Life Cycle Grid]