Applied Science
FIFTH GRADE
Test
to review 8 week unit or
  take online test (requires Flash)

1. The diagram on the right shows light that is being:

A. Refracted
B. Reflected
C. Diffracted
D. Contracted

2. A laser is what kind of wave?

A. Physical
B. Incoherent
C. Coherent
D. none of the above

3. Which of the following can the filament of bulb be made of?

A. Bamboo
B. Tungsten
C. Nickel
D. all of the above

4. The diagram on the right shows what kind of light?

A. Incoherent
B. Reflection
C. Physical
D. Coherent


5. Explain the difference between light from a laser and light from a flashlight.


 


6. Look at the diagram of the eye. Describe the image on the optic nerve.

A. Inverted
B. Larger
C. Smaller, but the same direction
D. None of the above

7. A child looks in a pond and sees an image that resembles that child. Why can the child see the image?

A. Reflection
B. Refraction
C. Diffraction
D. none of the above

8. If you shine light in a certain way through a prism, you can get the colors of the rainbow. What happens to the light as it goes through the prism?

A. Reflection
B. Refraction
C. Diffraction
D. none of the above

9. You look in the mirror and see your image. What is the light doing against the mirror?

A. Reflection
B. Refraction
C. Diffraction
D. none of the above

10. You look through a clear plastic glass with a spoon in it. The spoon looks bent, but you know it isn't? What causes this to occur?

A. Reflection
B. Refraction
C. Diffraction
D. none of the above

11. The science of lenses and light is called:

A. Eye design
B. Optics
C. Acoustics
D. None of these

12. Which would be easiest to measure with a metric ruler that is 20 centimeters long?

A. the thickness of hair
B. the length of an elephant
C. the length of a new pencil
D. the distance from your school to home

13. Electric lights, television sets, and electric mixers all give off:

A. electromagnetic waves
B. heat
C. water
D. physical waves

14. Which of the following items would be helpful in detecting the presence of a magnetic field?

A. iron files
B. a North/South compass
C. a magnetometer
D. all of the above

15. Which one of the following is not a  product of science and technology?

A. laser
B. telephone
C. tree
D. television

ANSWERS: 1.(B); 2.(C); 3.(D); 4.(D); 5. laser light creates a narrow beam that doesn't diffuse; light from a flashlight is incoherent or scattered; 6.(A); 7.(A); 8.(C); 9.(A); 10.(B); 11.(B); 12.(C); 13.(A); 14.(D); 15.(C)

[Back to Applied Science Grid]